FSv CVUT - foto
Katedra konstrukcí pozemních staveb
Fakulta stavební, ČVUT v Praze

Uživatel nepřihlášen
Přihlásit se | Nápověda
English

prof.Ing. Jan Tywoniak, CSc.

Akademický senát

Člen Akademického senátu ČVUT od února 2018. Člen komise pro rozvoj a kvalitu, člen komise pro vědeckou činnost a doktorské studium

______________

z historie: 

Kandiduji do senátu ČVUT ve volbách v listopadu 2016

Proč? Do budovy A jsem poprvé vešel na jaře 1976, tedy před 40 lety, skládat přijímací zkoušku na obor architektura. Soustavně jsem tady zaměstnán od roku 1992. Není mi jedno, kde trávím podstatnou část svého života. Prostředí docela znám, měl jsem i možnost zblízka poznat několik zahraničních škol a mám nějaké představy, co by se mohlo u nás změnit k lepšímu.

V minulém období jsem kandidoval do senátu ČVUT a skončil jako druhý náhradník, tedy neuspěl jsem. Předtím jsem byl po několik období členem senátu fakultního.

 

Jak to vidím? 

  • ČVUT je vzácná značka, která si zaslouží respekt, slušné zacházení i důstojné předání těm, co přijdou po nás. Mrzí mě každá turbulence, která školu jako celek poškozuje. Vím, že negativní informace se šíří rychleji než pozitivní. I tak si myslím, že je správné říkat věci, jak jsou. Nedůvěryhodné politikaření nakonec oslabuje všechny. 
  • ČVUT bude prosperovat tehdy, když budou prosperovat jednotlivé fakulty a další výkonné součásti.
  • Na rektorátu se má centrálně řešit pouze, co je výhodnější pro fakulty a součásti, aby se skutečně řešilo společně, a současně to, co vyplývá ze zákona.
  • SÚZ: Nerozumím, nechápu, jak tak velká hospoda a naplněný hotel mohly prodělávat. Není možné podnikat napůl: Výnosy privátní (skupinové) a náklady společné.
  • Nepříznivý demografický vývoj nás neopravňuje k aceptování dalšího poklesu kvality vzdělávání na ČVUT. (Škola bude tedy možná o něco menší, a to i pokud nabídneme nová atraktivní témata, což musíme dělat stejně…)
  • UCEEB: Výborné společné pracoviště, kde velmi efektivně spolupracují výzkumníci a doktorandi ze 4 fakult. S jistou opatnrosít je možné říct, že jsou dětské choroby překonány. Zúčastněným fakultám spolupráce prospívá. Možná si to někteří ještě nechtějí připustit. 
  • RIV: Interní boje o započtení RIV bodů jsou smutně trapné. Bojujme hlavně o to, aby bylo co rozdělovat (body i peníze). 
  • Mezinárodní srovnání - QS Ranking: Pláč nad poklesem celkové pozice ČVUT v mezinárodním srovnání nic konstruktivního nepřínáší. Zajímavější jsou hodnoty po oborech, kde stavební inženýrství je stabilně v druhé padesátce nejlepších. I tak máme potenciál pro další zlepšení! Ostatní obory pěstované na ČVUT jsou zpravidla ve čtvrté padesátce, i tak slušný výsledek s ohledem na silnou a nepochybně lépe financovanou mezinárodní konkurenci.